Kulttuurikaupunki Helsinki

Helsingin tulee tukea ja vahvistaa taidetta ja kulttuuria. Se on paitsi oikein, myös fiksua kaupunkipolitiikkaa. Olen koulutukseltani taidehistorioitsija ja tehnyt ison osan työurastani kulttuuripolitiikan parissa. Vihreissä olen toiminut kulttuuripoliittisessa työryhmässä. Olen idearikas kehittäjä ja kulttuurin puolestapuhuja niin julkisesti kuin neuvottelupöydissä.

Tässä seitsemän konkreettista tekoa, joita edistäisin valtuutettuna ensi valtuustokaudella. 

1.Helsingin tulee jatkaa valtion kulttuurileikkausten kompensointia

Näin on tänä vuonna tehtykin vihreiden vahvasti ajamana. Jos emme sitä tee, tulee varsinkin pienempiä kulttuuritoimijoita häviämään Helsingin kartalta.

Kulttuurin rahoituksesta katetaan valtion ja kuntien tuella vain osa. Se osa on kuitenkin usein kriittinen. Sillä tuetaan sellaista toimintaa, jonka on vaikea saada yksityistä rahoitusta. Se mahdollistaa myös riskien ottamisen, kun kaikki ei ole lipputuloista tai teosmyynnistä kiinni.

2. Taataan jokaiselle lapselle kulttuurikäynti vähintään kerran vuodessa

Toteutetaan ohjelma, jossa jokainen 3-17 -vuotias helsinkiläinen pääsee  kulttuurikäynnille joka vuosi. Monissa päiväkodeissa ja kouluissa tämä toteutuu jo, mutta mahdollisuuksien tulisi olla yhtäläiset. Jokaiselle lapselle ja nuorelle tulee antaa mahdollisuus kasvaa kulttuurin pariin perhetaustasta tai asuinalueesta riippumatta. Tämä ohjelma täydentäisi jo nykyisin käytössä olevia Taidetestaajia ja Kulttuurin kummilapsia.

3.Helsinki<3 kirjastot

Kehitetään kirjastoja siten, että niistä tulee yhä monipuolisempia kulttuurikeskuksia. Kirjastojen aukioloaikoja ei pidä supistaa vaan pikemmikin laajentaa.

Kirja-alan vaikeassa tilanteessa kaupunki voi tukea alaa järjestämällä enemmän kirjailijavierailuita.


4. Ei tueta pelkkiä seiniä, mutta myös seiniä tarvitaan

Helsingin tulee jatkaa aktiivisena ja joustavana toimijana kulttuurin ja taiteen, myös vapaan kentän, tilatarpeissa.

Kulttuurialaa tukevat tilojen väliaikaiskäytön mahdollistaminen, työtilat sekä näyttely- ja tapahtumatilat.

5.Tehdään Helsingistä Reilun taiteen kaupunki

Taidetta ei synny ilman taiteilijoita. Varmistetaan, että kaikessa toiminnassa, missä kaupunki hyödyntää taiteilijoiden työpanosta, huolehditaan systemaattisesti asiallisista korvauksista ja tekijänoikeuspalkkioista.

6. Kehitetään Helsinkiä strategisesti museo- ja kuvataidekaupunkina

Helsinki Biennaali on nostanut Helsingin kansainvälistä profiilia, museoidemme käyntiluvut ovat jo nyt todella korkeita ja näyttelyt korkeatasoisia. Viedään maaliin uuden Arkkitehtuuri- ja Designmuseon perustaminen ja perustetaan Helsinkiin oma ”museokortteli”, joka näkyy myös katukuvassa.

7.Laajennetaan julkisen taiteen prosenttiperiaate infrarakentamiseen eli esimerkiksi julkisen liikenteen hankkeisiin

Tampereella on jo taideratikka ja kohta Vantaallakin. Helsingin seuraavaan pikaratikkalinjaan on laadittava taideohjelma!

Tämä tuo taidetta entistä enemmän arkeen ja kaupunkilaisten jokapäiväisille reiteille.

Seuraava
Seuraava

Pamfletti: 12 tapaa pilata Helsinki - ja 12 ratkaisua