Hyvä arki 1,5 asteen Helsingissä
Pitkään hyvä elämä tarkoitti jatkuvasti enemmän mahdollisuuksia hankkia tavaroita. Ilmastofiksussa kaupungissa on aika keksiä uudet tavat siihen, mitä hyvä arki on.
Tämä teksti on kirjoitettu yhdessä Salla Merikukan kanssa. Olemme molemmat Vihreiden kuntavaaliehdokkaita Helsingissä.
Jotta voimme yrittää rajata ilmaston kuumenemisen 1,5 asteeseen, tarvitaan kestävyysmurros. Tarvitaan kiertotaloutta, enemmän aikaa yhdessä olemiselle ja vähemmän roinaa.
Kyllä me tiedämme, mitä pitäisi tehdä. Se ei vaan ole aina niin helppoa tehdä. Mutta mitä jos Helsinki voisi omalta osaltaan auttaa tässä?
Mitä jos tekisimme Helsingistä kaupungin, jossa on helppoa ja hauskaa elää maapallon kantokyvyn rajoissa? Että aina valinta ei olisi uuden ostaminen ja ajan viettäminen ostoksilla käyden.
Harva meistä jaksaa koko ajan pyristellä helppoutta ja mukavuutta vastaan. Me ihmiset tykkäämme tehdä valintoja, jotka ovat meille helppoja ja kivoja.
Keksimme yllättävän monta tapaa, millä kaupunki voi tukea 1,5 asteen hyvää elämää. Avain on, että helsinkiläisten moninaisuus on hyvä muistaa: mietitään, mikä on tärkeää koiranomistajille ja mikä pienten lasten vanhemmille.
Yhdistävänä tekijänä ehdotuksissa on sosiaalisuus, kohtaamiset ja mahdollisuudet viettää aikaa mielekkäällä tavalla. On oikein myös opiskelijoille, nuorille ja vähävaraisille, että kaupungissa on monipuolisesti matalan kynnyksen tapahtumia ja ajanviettomahdollisuuksia.
Tässä niitä tulee:
Vilkas kulttuurielämä myös ikuisen marraskuun aikaan
Huolehdimme, että erityisesti pimeään ja märkään aikaan kaupungissa tapahtuu. Ulkoilmatapahtumia voi ihan hyvin järjestää myös talvella, kyllähän supersuosittu Tuomaan markkinat sen myös todistaa. Lux Helsinkiä voisi jatkaa pidemmäksi tai muuten huolehtia, että pimeimpään aikaan kaupungissa tapahtuu kiinnostavia asioita.
Leikkipuistot, jotka ovat nähtävyyksiä itsessään
Leikkipuistot ovat pienille helsinkiläisille arjen tärkeimpiä paikkoja. Niissä tutustutaan toisiin perheisiin ja vietetään paljon aikaa. Ajassa, jossa monien lapsiperheiden talous on tiukalla, on erityisen tärkeää että Helsingissä on upeita leikkipuistoja, jotka ovat ihan oman matkansa arvoisia ilmaisia nähtävyyksiä. Eikä kaiken tarvitse olla niin omissa karsinoissaan kuten Suomessa yleensä: ihan hyvin leikkipuistot voivat olla osa arkista elämää, osa muuta puistoa, tai vaikkapa ravintolan vieressä. Lapsia itseään ja vanhempia tulisi myös kuulla aktiivisesti leikkipuistojen suunnittelussa.
Koirapuistot, joissa viettää aikaa mielellään
Helsingissä on 30 000 koiraa ja lähes sata koirapuistoa, jossa koirat saavat leikkiä lajitoveriensa kanssa ja purkaa virtaansa vapaana juoksemalla. Parhaimmillaan koirapuistot voisivat olla entistäkin monipuolisempia ulkoilupaikkoja kaikille, joissa koiran ulkoilutukseen voisi yhdistää myös lasten leikit ja ystävien treffaamisen. Koirapuistojen viihtyvyyteen pitääkin panostaa lisäämällä vehreää kasvillisuutta, virikkeitä ja penkkejä. Kuumien hellekesien jatkuessa juoksevan veden saaminen koirapuistoihin olisi myös tärkeää.
Olohuoneita kaupunkilaisille
Yhteisöllistä ajanviettoa voidaan tukea maksuttomien ajanviettopaikkojen avulla, kuten perustamalla kaikille avoimia grillauspaikkoja ja kaupunkilaisten olohuoneita – jälkimmäisestä mainio esimerkki on suosittu Kalasataman Vapaakaupunki.
Kirjastot ovat kestävän elämän kivijalka
Kirjastot ovat jo pitkään olleet kaupunkilaisten olohuoneita laajasti ympäri Helsinkiä. Niiden pitäminen auki myös iltaisin ja viikonloppuisin lisää ajanvieton paikkoja. Kirjastot voivat myös tukea laajempaa jakamistaloutta, kun niiden valikoimaan lisätään esimerkiksi yleisimpiä remontointivälineitä, kahvitermareita tai muita esineitä, joita ei tarvitse jokaisella olla omaa. Tässä monet helsinkiläiset kirjastot ovatkin tehneet uraauurtavaa työtä.
Vaihtoehtoja ulkomaanlomille
Kestävä elämä ei kestä jatkuvia ulkomaanmatkoja lentäen. Helsingin kannattaakin panostaa yhteistyöhön lähialueen matkailussa, ja kehittää myös helsinkiläisiä matkailun ja lomailun vetonauloja.
Saunoja ja kansankylpylöitä kaikille!
Sauna ja kylpylät ovat hyvää elämää parhaimmillaan. Helsinkiin mahtuu vielä paljon lisää saunoja ja merikylpylöitä, sillä kysyntää on nykyisin enemmän kuin tarjontaa. Myös uimastadionien aukioloaikaa on pidennettävä alkukesään ja syksyyn.